Írástechnika

Ne add ki a kezed közül a kéziratot, amíg nem jó!

Nem győzöm hangsúlyozni a megfelelő szöveggondozást!

Hogy miért fontos annyira?

Felteszek pár kérdést, ha a válaszod mindenre igen, neked valóban nincs rá szükséged.

Érzed, hol szükséges a vessző használata?

Tudod mit jelent a párbeszéd helyes központozása, és használod is?

Nem mindegy, hogy mond vagy mondd, néz vagy nézz, és társai. (https://alyonacrower.com/2023/04/30/szo-kibogozo-ezekre-a-szavakra-figyelj/)

Megvan az alany? Tényleg tudod, melyik mondatod mire vagy kire utal?

Ha egy kicsit is elbizonytalanodtál, netalántán még egy kéziratot is felcsaptál, hogy meggyőződj róla, mindent helyesen csináltál, elkeserítelek: kell valaki, aki segít, mert ez csak egy nagyon kicsi része annak, amire szükséged van, hogy egy igazán jó szöveget kapj.

Nem egyszer szembesülök azzal, hogy olyan szöveget küldenek nyomdába, aminek már a fülszövege hemzseg a hibáktól.

Nem titok, volt, hogy árajánlatot kértem különböző kiadóktól, volt, aki kapásból rávágta, hogy náluk grátisz a szöveggondozás. Itthon fellapoztam pár könyvüket, még az olyan bagatell dolgot se javították, mint a szóismétlés és a vesszőhibák. Hidd el, egy ilyen szöveg ront az olvasási élményen, és ha valaki megkérdi, milyen munkát végeznek, nem biztos, hogy ajánlom is őket.

A minap szembejött velem az egyik közösségi oldalon egy korrektor hirdetése, miszerint velük is dolgozott együtt. Majdnem megírtam neki, hogy ezt nem kéne reklámozni, de inkább csendben maradtam, elvégre ki vagyok én.

Aztán ne felejtsük el, hogy ott vannak a többszörösen összetett, nyakatekert mondatok. Mire az olvasó a végére ér, azt se tudja, miről szól. Nem a mondat hosszúságával van a baj, hanem azzal, az író annyira belezavarodik a mondandójába, hogy keveri a szezont a fazonnal. Nézd csak meg, mennyire hosszú volt az előző mondat. Ugye? Megy ez, csak oda kell figyelni.

Aztán a dramaturgia se elhanyagolható. Nem, ez nem egy szitokszó, hanem a történet íve, amiről itt egy remek cikk, mert mire elkezdeném kifejteni a lényegét, beesteledne, és ilyen szép időben inkább virágot ültetek.

http://igyneveldaregenyedet.blogspot.com/2016/03/vazlattol-kesz-szovegig-1-dramaturgia.html

Tudom, hogy rengeteg pénzbe kerül egy szerkesztő, egy terjedelmesebb szöveg minimum egyhavi fizetést elvisz, és szerkesztő és szerkesztő között is van különbség. Így, ha teheted, kérj próbaszerkesztést. Ez abból áll, hogy átküldesz egy meghatározott karakternyi szöveget, ő megszerkeszti (általában) ingyen, és ha tetszett a munkája, egy hullámhosszon vagyok, mehet a munka.

Vagy! Keresel olyan kezdő szerkesztőt, lelkes bétaolvasót, aki konyít a szerkesztéshez, és minimális összegért, esetleg ingyen elvállalja a kéziratot.

Én pl. több száz szöveget bétáztam, véleményeztem az évek alatt. Nem amiatt, mert tengernyi időm volt, hanem tanulási célzattal. Ingyen.

Ne hagyd, hogy a kezdeti lelkesedés rózsaszín szemüveget adjon rád, mert tuti van még mit javítani azon a kéziraton. És garantálom, összeszorul a torkod, mikor a kezedben tartod majd a hibáktól hemzsegő könyvet.

(Hogy miért rágom mindig ezzel a fületeket? Mert ismét elém került egy borító, aminek a fülszövege hibás volt, és felkaptam a vizet. Nem csak a kiadóra haragszom, hanem arra, aki úgy adja ki keze közül „élete művét”, hogy nem mutatja meg senkinek. Pedig akkor a könyv kevesebb hibával menne a nyomdába. Legyünk már a saját munkánkra igényesek!)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük