Szerző

Orosz Krisztián

Mi volt az a pont, amikor történetírásra adtad a fejedet? Mit szólt hozzá a környezeted?

Talán akkor tértem vissza az irodalom szeretetéhez, amikor már nem muszájságból olvastam el egy könyvet. Annyira beszippantott az első ilyen történet, hogy előbb, mint rendszeres könyvolvasó „bontakoztam ki”, majd rövidesen az alkotás is megjelent a mindennapjaimban. Először versek formájában fejeztem ki az alkotói vágyaimat. Szép számmal keletkeztek is művek, először pusztán a saját szórakoztatásomra. Nem mutattam meg senkinek. Idővel aztán ez változott és a közvetlen környezetem visszajelzései olyannyira pozitívak voltak, hogy bővítettem ezt a kört. Még több embernek adtam betekintési lehetőséget, mígnem a töretlen, pozitív vélemények tükrében komolyabban is elmerültem ebben a témában. Egy sikeres verspályázat után kezdtem el fejleszteni magam előbb novellák témájában, aztán a regény szintű, komplex történetekkel folytattam.

A környezetem már kezdetektől fogva támogatott, sőt sokan meg is lepődtek, mert fogalmuk sem volt erről az oldalamról. Jobban belegondolva nem csodálom, hiszen gépészmérnöki, illetve közgazdász diplomáim, illetve az erős műszaki irányultság nem igazán utal ilyesféle dolgokra.

Kinek ajánlanád a legutóbb megjelent/nemsokára megjelenő regényedet?

Legelső regényem „SODRÓDÁS” címen jelenik meg május legelején a Marsbook kiadó segítségével. Ha be kellene kategorizálnom a művemet nem volnék túl könnyű helyzetben, mert egy igencsak sokrétű, komplex történetet sikerült alkotnom. Alapesetben azt mondanám, hogy Sci-fi drámával van dolgunk, ami a nem túl távoli jövőben, a lassan haldokló Föld helyett élhetőbb otthont próbál találni az emberiség számára. Mindezt egy kolonizálási expedíció keretében, ami a Jupiter gázbolygó, Európa jégholdját veszi célba.

Négy főszereplő szemszögéből kapunk betekintést a történetbe, akiknek a múltbéli tragédiák, az elszenvedett veszteségek jelenbeli utóhatásaival is meg kell küzdeniük. Emellett a szövevényes szerelem is megjelenik, sőt igencsak erőteljes mozgatórugója a történet alakulásának. Morális kérdések feszegetése is fajsúlyos. (Vajon meddig mehetünk el a céljaink elérése érdekében? Mi az, ami már túlmegy a józan ész határán? Kit mennyire torzít el egy elérhetetlen cél hajkurászása? Mit áldozunk fel azért, hogy végül mégis megkaparinthassuk azt? Meddig feszegethetők a modern technológia határai?)

Sok a visszatekintés a szereplők múltját illetően, sok mindent megtudhatunk róluk, a motivációjukról. A Sodródás egy tervezett trilógia első könyve.

Én mindig próbálom a saját utamat járni egy-egy történet megalkotásakor. Nem szeretnék senkit sem utánozni, így a Sodródás is igen egyedi dolgokat hordoz magában. A regény pörgős, nem igazán van üresjárat, így a 200 oldalas történet bővelkedik cselekményben.

Véleményem szerint, akik imádják a Sci-fit azok nem fognak csalódni, de azok is megtalálják a számításaikat benne, akik csak most kezdenek érdeklődni, vagy esetleg ódzkodnak a téma iránt. A cselekmény nem rugaszkodik el a realisztikusnak mondható dolgoktól, az események az űrtudomány eddigi feltevéseit figyelembe veszik, csupán minimális mértékben gondolják tovább.

Milyen történeten dolgozol jelenleg?

A jelenlegi fő projektem a Sodródás közvetlen folytatása, aminek egyelőre csak a „SODRÓDÁS 2” munkacímet adtam, de biztosan más lesz a végleges verzió. Ha minden jól megy jövő nyárra kész lennék vele. Nagyon jól haladok, egy grandiózus történet van benne kibontakozóban, ami egyrészt továbbviszi a Sodródás történetét, de attól részben, vagy egészben különálló szálakat is megmozgat. A második könyvet nagyjából dupla akkorára tervezem, mint elődjét, annak szellemiségét megőrizve, utóhatásait továbbgondolva és a megújulás szálait is belefűzve.

Novella és versantológiákban továbbra is szerepet szeretnék vállalni. Jelenleg is több pályázat eredményét várom. Remélem sikerrel veszem azok akadályait is.

Mivel foglalkozol, ha épp nem a klaviatúrát koptatod?

Az elmúlt szűk egy évben az írás szinte teljesen felemésztette a szabadidőmet. Annyi ihlet és szerintem remek ötletem támadt, hogy számos regény, novella, vagy verstervezet pihen a „fiókban”.

Ám amikor lazábbra veszem a dolgokat, a zene és a filmek iránti rajongás kerül előtérbe, de megesik, hogy jut egy kis idő egy-egy sakkpartira, vagy a történelem iránti rajongásomból fakadó kirándulásra.

Éltél meg írói válságot? Ha igen, hogyan jutottál túl rajta?

Szerencsére még nem esett meg ilyen velem. Talán egy pár napig tartó „vívódási időszakom” akadt a Sodródás írása közben, az egyik karakter sorsát illetően. Ám hagytam pihenni a dolgot, írtam egy-két verset addig, utána megszületett a döntés és haladtam is tovább a regénnyel.

Kitől/kiktől olvasol szívesen?

Az első kérdésnél említettem egy könyvet, ami visszavezetett az irodalom mezsgyéjére. Ez nem más volt, mint „Dmitry Glukhovsky: Metro 2033” című regénye. Annyira magával ragadt a sztori, a felvázolt világ és az a tehetség, amivel az író formálta a történetét, hogy az azóta megjelent összes Metro regényt elolvastam. Az író további műveit is végigvettem, köztük a „Text”, a „Poszt 1-2” és a „Szürkület” tetszett a leginkább. Mellette „Josh Malerman: Madarak a Dobozban”, a „Malorie” és a „Ház a tó mélyén” állt hozzám legközelebb. Ide sorolható még „Nick Cutter: A falka” című regénye is. Nemrég egyhuzamban végigolvastam a teljes Harry Potter könyvsorozatot. Igazi élmény volt a filmek után újra elmerülni ebben a keserédes történetben. Régóta bakancslistás terv volt, örülök, hogy végre sikerült.

A hazai írókat csak mostanában „fedezgetem fel”. Közülük „Brandon Hackett: Xeno” című regénye volt nagy hatással rám, de meglepően tetszett „H. Fajth Evelin: A pokol édenkertje” című műve is. Ezentúl biztosan több magyar vonatkozású, kortárs regénynek fogok bizalmat szavazni, mert rendkívül sok a tehetséges hazai író.

Hol találkozhatnak veled /találhatnak rád az olvasók?

Facebook írói oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089267209953

Moly: https://moly.hu/alkotok/orosz-krisztian

A SODRÓDÁS rendelési lehetőség (fülszöveg és beleolvasási opció)

https://webshop.marsbook.hu/index.php?post=start_shop_konk&title=Sodrodas

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük