Szerző

Bombicz Judit

Mi volt az a pont, amikor történetírásra adtad a fejedet? Mit szólt hozzá a környezeted?

Igazság szerint már gyermekkorom óta találok ki mindenféle történetet. A valósághoz hozzátartozik, hogy a két héttel idősebb unokanővérem fertőzött meg ezzel a dologgal (bár az írás alapból a családunk része, többen is írnak). Kiskorunkban mindig együtt nyaraltunk a Nagyszüleinknél és azzal szórakoztattuk egymást este, lefekvés után, hogy ki milyen történetet tud kitalálni a másiknak. Azt hiszem, ez volt az az időszak, amikor végérvényesen elköteleződtem az irodalom mellett. Később aztán a kalandregények hatására én is nekiálltam egy tengeren játszódó „regénynek”, amit úgy kell elképzelni, hogy magam elé tettem egy kockás füzetet és abba körmöltem, ami az eszembe jutott. Tizenévesen pedig a versek szippantottak be, azokat írtam folyamatosan. Meséket akkor kezdtem kitalálni, amikor megszületett a lányom, s neki meséltem mindenfélét, ami csak az eszembe jutott. Lényegében a családom mindig is támogatott az írásban, bár a gyerekkori próbálkozásaimat nem reklámoztam körükben. Egy-egy verset megmutattam, de inkább már csak a meseírás időszakában tudták meg, mivel is foglalkozom, egyre komolyabban. Büszkék voltak rám, amikor az első mesém megjelent egy antológiában. Azonban nem csak a család volt büszke, hanem a barátok, ismerősök is. Ez mindig nagyon jól esett a lelkemnek. Azt az egyet nagyon sajnálom, hogy Édesanyám nem élhette meg ezt, mivel ő már 27 éve eltávozott, s akkor még nem foglalkoztam komolyan az írással, a könyvkiadás pedig eszembe sem jutott.

Kinek ajánlanád a legutóbb megjelent/nemsokára megjelenő regényedet?

2022. decemberében jelent meg legutoljára mesekönyvem, melynek címe Mesék elalvás előtt. Éppen ma hoztam össze egy kis videót róla, amit a szerzői oldalamon is megosztottam. Természetesen elsősorban a gyermekeknek ajánlom a könyvet, de az a tapasztalatom, hogy a felnőttek is ugyanolyan érdeklődéssel olvassák, mint ahogyan a kicsik hallgatják a történeteimet. Ez nagyon jó, mert azt vallom, hogy a mesékből nem lehet kinőni. Mindenkinek szüksége van arra, hogy néha egy kicsit visszalépjen a gyermekkorba, s ezt a mesékkel bármikor meg lehet tenni. Szerencsére eddig csak pozitív visszajelzések jöttek a könyveimről, amire nagyon büszke is vagyok.

Milyen történeten dolgozol jelenleg?

Meséket folyamatosan írok, tele varázslattal, csodával, mivel szerzői oldalamon minden hónapban nyereményjátékokat szervezek, ahol a nyertesnek egy saját, személyre szóló mesét adok ajándékba. Nem egy sablonmesébe illesztek be új neveket, hanem az általa megadott személyes információk alapján, azokat beleszőve írom meg számára az őt megillető történetet. Jelenleg két olyan játék is van mindig az oldalon, amivel ezt a nyereményt meg lehet kaparintani. A mesék varázslatos világában mindig az történik, ami a legjobb. Szeretek a sorok között elrejteni tanulságokat, amiket a kicsik így játszva és szórakozva tanulnak meg. Szinte észre sem veszik, hogy tanultak valamit. Saját csoportomban pedig minden hónapban indítok egy Kreatív írás játékot, melyre én is mindig írok egy-egy új történetet, néha verset. Mikor mire ihlet meg a feladat. Mindig nagyon várom, hogy a többiek milyen írásokkal lepik meg a csoporttagokat.

A mesék mellett vannak megkezdett kézirataim, amik nem gyermekeknek íródtak. Van egy romantikus fantasy regényem, amit illene végre befejezni, van egy kb. háromnegyed részben elkészült levél-regény és van mellette egy félkész kisregény vagy hosszabb novella. Ez utóbbinál még semmi nem biztos, ha egyszer elkészül, akkor derül majd ki, mi is lett belőle.

Mivel foglalkozol, ha épp nem a klaviatúrát koptatod?

Jelenleg sajnos teljes erőbedobással munkát keresek, mert januárban elveszítettem a munkahelyemet. Sajnos az én koromban már nem egyszerű elhelyezkedni újra. Szóval jelenleg a napjaimat a jövőmért való aggódás és szorongás teszi ki nagyrészt, na meg a mérgelődés, mert hiába várom a válaszokat a jelentkezéseimre. Ezen kívül a családdal töltök annyi időt, amennyit csak lehet. Ez sem jön mindig össze, hiszen mindenkinek megvan a saját időbeosztása, programja, hobbija, de azért mindig sikerül összeegyeztetnünk egy-egy összejövetelt. Az írás mellett nagyon szeretek énekelni, bár felvételeket már hosszú ideje nem készítettem. Szeretek rajzolgatni, némelyik mesémhez a gépen készítettem is rajzot, de mivel digitális rajztáblám nincsen, hát a grafikus programban, az egérrel húztam a vonalakat. Nagyon szeretem a természetet, a vízpartot. Ha tehetem, barátokkal leruccanunk a Balatonhoz. A víz látványa, illata mindig megnyugtat és inspirál.

Éltél meg írói válságot? Ha igen, hogyan jutottál túl rajta?

Igen, engem is elért már, de szerencsére csak egyszer-kétszer és nagyon rövid időre. A múlt hónapban volt a legutolsó. Aggódtam is miatta, mert éppen a márciusi nyertes meséjét kellett volna írnom és hiába ültem a monitor előtt, egyszerűen üres volt az agyam, nem tudtam, mit írjak. A legjobb ilyenkor teljesen mással foglalkozni, ha kell, akár több napig is. Nekem is bevált. Főztem, takarítottam, kimentem a kertbe és hallgattam a madarak csiripelését. Megnéztem néhány filmet, ami kikapcsolt. Ezek használtak, mert két-három nap után egyszerűen leültem a géphez és fél óra alatt megírtam a mesét.

Kitől/kiktől olvasol szívesen?

Meseíróként nagyon szeretem a meséket olvasni is. Példaképem Beatrix Potter, az ő meséit nagyon szeretem. A karácsonyi történetekért odavagyok, ahogy magáért az ünnepért is. Nagyon szeretem Leslie L. Lawrence könyveit, akár krimi, akár fantasy, sőt Laci bácsi mesekönyvei is megvannak. Írótársaim közül szeretem olvasgatni Szabó Borka frappáns, néha szókimondó cikkeit, amikből sokat lehet tanulni is. Fróna Zsófi Fegyverek Háza sorozatát is nagyon szeretem, de ugyanígy imádom olvasni Rowlingtól a Harry Potter sorozatot. Akárhányszor újra olvasom. Fekete Istvántól imádom a Tüskevár és a Téli berek című könyveket. Stephenie Meyer könyvei is jöhetnek. Nem csak az Alkonyat. Nagyon szerettem olvasni A burok című kötetét például. Chris Land humorral teli könyveit is nagyon élvezem. S ha versekről van szó, számomra mindig Petőfi volt az etalon, viszont mellé társult időközben a lányom, Erberling Judit két verses kötete is. Imádom a verseit. Szerintem még hosszan sorolhatnám a listát, mert nagyon-nagyon sok jó író van.  

Hol találkozhatnak veled /találhatnak rád az olvasók?

Sajnos az idei Könyvhéten nem leszek ott személyesen, így dedikálás sem lesz, viszont a mesekönyveim megtalálhatóak lesznek a NewLine Kiadó pavilonjában.

A virtuális világban pedig a Facebookon van a szerzői oldalam, itt Bombicz Judit meseíró néven vagyok elérhető.

https://www.facebook.com/azirasmegmarad

Instagram fiókom is van, bár ott ritkán járok.

https://www.instagram.com/bombiczjuditiro/

Moly.hu-n is megtalálható vagyok:

https://moly.hu/alkotok/bombicz-judit

A NewLine Kiadónál pedig megtalálhatóak a könyveim:

https://shop.newlinekiado.hu/Bombicz-Judit-Csodak-konyve

https://shop.newlinekiado.hu/Bombicz-Judit-Mesevarazs-nyomtatott

https://shop.newlinekiado.hu/Bombicz-Judit-Mesek-elalvas-elott-nyomtatott

Köszönöm neked ezt a lehetőséget. Köszönöm a kérdéseket, amikre nagy örömmel válaszoltam!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük