Írástechnika

Szó kibogozó: ezekre a szavakra figyelj!

Mielőtt úgy döntenél, hogy szerkesztői és lektori segítség nélkül engeded szélnek a regényedet, novelládat, elsőként nem árt végigolvasni a történetet. Nem kapkodva, nem egy reggeli szünetbe préselve, vagy késő este, amikor leragad a szemed. Szánj rá időt, hogy többször, értőn végig nézd.  Aztán ha ez megvan, tedd félre pár napra, hétre vagy akár egy hónapra. Olyan ez, mint a jó befőtt. Idő kell neki.

Muszáj eltávolodni a szövegtől, kilépni a benne felépített világból, elszakadni a karakterektől, mert az író elfogult egy teremtés, főleg, ha saját művéről van szó. Minél többet pihenteted, annál inkább észre fogod venni a hibákat. Meglátod, hol érdemes egy-egy jelenetet, dialógust, monológot elhagyni, mert az épp nem ad semmit a cselekményhez, csak íratta magát a történet, meglódult a képzelet.

Tudom, hogy mielőbb a közönség elé szeretnéd tárni, megjelentetni, olvasni a visszajelzéseket a moly.hu-n, látni a buszon, ahogy lapozzák a regényt, de hidd el, nem lesz jó azzal szembesülni, hogy itt egy baki, ott egy elírás, ez a történetszál lóg a levegőben, az a karakter meg olyan semmilyen. Ja, hogy ennek lesz második része, és abban szeretnéd elmagyarázni? Akkor semmi gond. Hogy nem függővéges a történet? Akkor viszont rájöttél, hogy elrontottad, és szeretnéd a következő kötetben helyrehozni, ugye? Na, ezt kéne elkerülni! Hogy hogyan? (A szemfüles olvasó kiszúrja, és szóvá is teszi ezt a ballépést) Először is megmutatom, első olvasatra mik azok a szavak, szókapcsolatok és szóismétlések, amikre mindenképp figyelj!

Mindenkinek megvan az írói eszköztára, szókincse, berögzött mondatai, kifejezései, amiket gyakorta használ. Ezek:

pedig, hogy, hogyan, mert, vagy, majd, is, de, csak, még, mégis, már, volt, volna, néz és szinonimái, fog, csak, csakis, ha, amikor, mikor, nem, sem, se. Kevésbé jellemző: miután, miközben, közben, mielőtt.

Egy idő után magad is észreveszed, mik azok a szavak, amiket előszeretettel ismételgetsz, de ha mégsem, erre itt ez a remek kis program: https://charactercalculator.com/hu/ (Nyisd meg a dokumentumodat, nyomj egy Ctrl+A-t, majd a program felhasználói felületére illeszd be.)

Miután megtudtad, milyen kifejezéseket kell ritkítanod a szövegedben, kezdődhet a munka. Sok esetben a még, már, csak, is szavak elhagyhatók a mondatból, mert a hiányuk nem okoz semmiféle galibát. Ezek a szavak leginkább nyomatékosításra szolgálnak, vagy egyszerűen rutinszerűen használja az ember őket.

Amire sokszor felhívom a figyelmet: ne egyből a szinonima szótárat üsd fel, hanem gondold végig, szükséges-e a mondatba az adott szó.

A volt és hasonszőrű társai is gyakorta okoznak gondot. Próbáld meg elhagyni azáltad, hogy egy másik szót áthelyezel múltidőbe. Pl.: Soha nem gondoltam volna, hogy Peti egy igazi angyal volt. Soha nem gondoltam, hogy Peti egy igazi angyal volt.

Nem is értem, miért volt Éva mindig féltékeny rám. Nem (is) értettem, Éva miért féltékeny (mindig) rám.

A teljesen felesleges szavak, amik nélkül sokkal lendületesebb lesz a szöveg:

talán, szinte, valahogy, inkább.

Ugye, milyen érdekes, amikor azt olvasod, hogy szinte elvörösödött, szinte megállt a szíve? Vagy elvörösödik valaki, vagy nem. Olyan nincs, hogy szinte. Azt nem lehet elképzelni. A talánnal ugyanez a helyzet.

A következő mumus a kezdte: Péter elkezdte a dolgozatát írni. Éva félni kezdett a szomszéd kutyájától. Bori kezdett beleszeretni Petibe, emiatt Éva féltékenykedni kezdett. Lehet ezeket szebben is: Péter dolgozatot ír. Éva félt a kutyától. Bori beleszeretett Petibe, emiatt Éva féltékeny lett.

És most fellélegezhetsz! De csak egy kicsit, mert jönnek azok a kifejezések, amik szeretnek elbújva maradandó problémát okozni. Hisz tudod, nem mindegy, hogy vidd ki a bilit, vagy idd ki a bilit.

A mikor-amikor egy rafkós kis szópár, hiszen lehet határozószó, kérdő, vonatkozó és határozatlan. Amikor időpontot jelöl, főleg mondat elején, akkor a mikoré a szerep. Pl. Mikor reggel felébredtem.

Nem csak-nemcsak: a nem csak különírandó, ha nem követi a hanem… is a mondatban. Nem csak Éva volt a színpadon.

Egybe írandó, ha a mondatban szerepel a hanem… is. Nemcsak Éva volt a színpadon, hanem Peti is.

Majd csak-majdcsak: majd csak=később, majdcsak=remélhetőleg.

Épp hogy-épphogy: épp hogy=amint, épphogy=alig

Az után-azután: A különírt alakban az az mutató névmás, amely egy konkrét dologra utal. Pl: Az után az eset után. Az egybeírt alakot az időbeli egymásutániság kifejezésére használjuk. Pl: Felébredt, azután megmosakodott.

Ha csak-hacsak: a ha csak= ha csupán, míg a hacsak egy nyomatékosított ha. Pl: hacsak teheti, elmegy vele.

Az után-azután: Az az után helyhatározós, míg az azután időhatározós szerkezet.

Jól esett-jólesett: jól esett az eső, a jólesett= kellemes érzéssel tölti el.

Mint hogy-minthogy: Egybeírandó, ha “mivel” kötőszó értelemben használjuk, más esetben különírjuk, pl. “Nem kérünk mást, mint hogy gyertek el.”

Míg nem-mígnem: A mígnem kötőszó jelentése: amíg csak… nem; amíg végül. A míg vonatkozó határozószó, ugyanazt jelenti, mint az amíg („addig az időpontig”, illetve „az alatt az idő alatt”).

Tengeren túli-tengerentúli: A „tengeren()túli” szerkezet két írásmódja két jelentésre utal: tengeren túli – olyan személy, aki a tenger másik partján él, tengerentúli – amerikai.

Ezeket a szavakat érdemesen minden esetben megnézni a szövegben, mert hamar félre viheti a mondat jelentését egy rosszul használt kifejezés.

Ugyanennyire fontos, hogy mindig, hangsúlyozom, mindig tudjuk, az adott mondat kire, vagy mire vonatkozik. Ha kihagyod az alanyt, automatikusan az előtte álló mondat alanyára fog vonatkozni a mondat.

Nézzünk meg egy ilyet: Éva a mellkasához szorította Peti leveleit, és keservesen felsóhajtott… Az elsárgult leveleket felkapta a szél a földről, és messzire sodorta. Itt azt gondoljuk, hogy a lány kezéből kiestek a levelek, amiket aztán a szél felkapott, holott csak arról van szó, hogy fákról lehulló levéllel játszik a szél. Itt a fa lett volna az alany, de valahol elmaradt útközben.

Ha kellőképp átböngészted a szöveget, és javítottál mindent, amit kellett, keress minimum két előolvasót (erre ott a Világ bétái FB csoport). Miután átrágták magukat az írásodon, ezeket kérdezd meg tőlük, majd mérlegeld a válaszukat. Ha többen is hasonló (építő jellegű) véleményen vannak, érdemes elgondolkodni, hogy a regény, novella valóban készen áll-e a megjelenésre. És itt kezdődik a következő körös javítás.

Láthatod, hosszú az út, mire kéziratból könyv lesz, de megéri a ráfordított idő és energia. Ne egy félkész fércműt adj ki a kezed közül, hanem egy remekművet! Menni fog!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük