Blogger

Könyvmolylány20

Honnan jött az olvasás szeretete?

Már gyerekként is nagyon szerettem olvasni, de az igazi áttörés 14 éves koromban történt meg, amikor a Harry Potter és az Alkonyat sorozatok hatására elkezdtem egyre többet olvasni. Akkoriban heti többször is ellátogattam a könyvtárba, és 3-4 átlagos hosszúságú könyvet is elolvastam hetente. Most már kevesebb időm van olvasni, mint akkoriban, de azért szerencsére még így is elég sokat bele tudok iktatni a többi napirendi pontom közé.

Mi volt az a pont, amikor úgy döntöttél, megosztod a nagyérdeművel az olvasott könyvekről szóló véleményed?

Molyon már 8 éve aktív tag vagyok. Eleinte nem írtam értékeléseket, de ahogy egyre több kihíváson vettem részt és egyre többhöz kértek értékeléseket is az olvasásokon felül, úgy egyre inkább kezdtem belemélyedni ebbe a dologba is. A blogom indítása előtti évben nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy tetszenek a követőimnek az értékeléseim, úgyhogy már hónapok óta azon gondolkodtam, hogy belevágjak-e egy blogba. Az instagramon lévő könyves oldalamon csak egy-két mondatos gondolatot írtam ki az olvasott könyvekhez, amit kevésnek éreztem, úgyhogy szerintem ma már nagyon jól kiegészítik egymást az instagram oldalam és a blogom.

Volt olyan könyv, ami valamiért meghatározó volt számodra?

Igen, a Harry Potter sorozat. Teljesen a hatása alá kerültem, annyira, hogy már több mint egy évtized eltelt azóta, amióta beszippantott, de még mindig imádom ezt a Rowling által teremtett fantasy világot és mindig alig várom, hogy egy-egy újabb HP őrület napvilágot lásson és részt vehessek benne. Szerencsére nincs hiány Harry Potteres programokból, termékekből a piacon, szóval mindig van, ami újra feltüzeli az érdeklődésemet.

Mi a kedvenc zsánered, illetve kinek a műveit szereted a legjobban?

Egy évvel ezelőtt még a fantasyt mondtam volna kedvenc zsáneremnek, de mostanában inkább a romantikus és a thriller az a két műfaj, amiből nagyon sokat olvasok. Könyvek terén szinte mindenevő vagyok, egyedül a történelmi könyvek azok, amik nagyon messze állnak tőlem, illetve horrort is ritkán veszek a kezembe. Külföldi szerzők közül Colleen Hoover és Dan Brown azok, akiktől a friss megjelenéseket mindig tűkön ülve várom és szinte azonnal el is olvasom őket. Magyar szerzők közül pedig Leiner Laura a fő favoritom, de emellett Fróna Zsófia, Aurora Lewis Turner és Riley Baker könyvei is nagy hatással vannak rám.

Szerinted mi a titka egy jó könyvnek?

Tudom, hogy nem szabad borító alapján ítélni, de szerintem nagyon sokban hozzátesz ahhoz egy szép, ízléses borító, hogy megfogja-e az embert első pillantásra a kötet vagy sem. A könyvesboltok polcán ez az elsődleges, ami vonzza a tekinteteket, szóval szerintem erre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Én fülszöveget nagyon ritkán olvasok, de tudom, hogy az olvasótársaim többségének ez is nagyon fontos. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy az olvasó felfigyeljen az adott könyvre, de a legfontosabb nyilván az, hogy milyen jól, részletgazdagon van kifejtve a cselekmény, illetve nálam az is fontos, hogy mennyire szerethetőek a karakterek. A helyesírási hibákat és a szerkesztést is muszáj megemlítenem, mert ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy könyv profi legyen, márpedig sok író szeret elsiklani ezek felett, mert elhanyagolhatónak tartják. Volt pár olyan könyvhöz szerencsém, aminél borzalmasan sok hiba volt a szövegben, amik megnehezítették az olvasást számomra, ezáltal rontották az olvasási élményt is.

Volt már olyan, hogy egy könyvet félretettél, mert nem fogott meg a mondanivalója?

Nagyon ritkán, de előfordult ilyen is. Nyilván nagyon szubjektív, hogy kinek melyik könyv tetszik vagy nem tetszik. Én általában akkor is végigolvasom a könyveket, ha nem nyerik el a tetszésemet vagy valami elvi dologban egyáltalán nem értek egyet a könyvvel/karakterekkel. De van olyan, amikor azt érzem, hogy az adott könyv nagyon nem az én világom és jobbnak látom inkább félbehagyni és elfelejteni, hogy egyáltalán belekezdtem. Leginkább olyan zsánerű könyveknél fordult ez elő, amik nem nekem valóak voltak, ezáltal a kötetet sem tudtam annyira értékelni.

Vállalsz együttműködést hazai szerzőkkel?

Igen, nagyon sok szerző kért már fel recenzió keretében együttműködésre. Mindig meg szoktam jelölni a tartalmaimnál, ha recenziós példányról írt bejegyzések/posztok kerülnek ki az oldalaimra. A blogomon például rá is lehet szűrni a recenziós példány címkére, ami az összes ilyen együttműködés keretében született könyvről írt bejegyzésemet tartalmazza. Illetve a Smaragd kiadóval és a DiBook-kal is partneri kapcsolatban vagyok, amik szintén fel vannak tüntetve a blogomon az együttműködő partnerek között.

Hol találhatnak rád az emberek?

Instagram oldal: https://www.instagram.com/konyvmolylany20/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/konyvmolylany20

Tiktok oldal: https://www.tiktok.com/@konyvmolylany20

Blog: https://konyvmolylany20.blog.hu/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük